فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 36 (پاییز 1398)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 36 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدباقر خرمشاد، مسعود آقامحمدی*، سعید بابایی صفحات 7-34

    علی‎رغم اینکه رابطه جمعیت و امنیت ملی یک رابطه دوسویه و متقابل می باشد؛ اما تغییرات جمعیتی نقش بسیار موثرتری در مسائل امنیتی دارد. تغییرات جمعیتی با تاثیرگذاری بر مسائل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشورها، تاثیر تعیین کننده ای بر امنیت ملی دارد. جمعیت از منظر کمی و کیفی در کلیه مولفه های امنیت ملی جوامع موثر است. الگوی تراکم و توزیع جغرافیایی جمعیت، ترکیب سنی و ساختار جمعیتی، نسبت قومیتی و مذهبی در شهرهای مختلف، مرزنشینی و مرکز نشینی، مهاجرت‎های داخلی و خارجی، ازجمله مقولاتی است که مفاهیم راهبردی جمعیت و امنیت ملی را به یکدیگر گره زده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی-توسعه ای بوده و با روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از 30 نفر از خبرگان حوزه امنیت ملی و جمعیت به صورت هدفمند انتخاب شده ‏اند. همچنین داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ‏ساخته، پایایی با روش آلفای کرونباخ 99 درصد مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات حاصل از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. با توجه به آنکه در این پژوهش با دو دسته از داده های پارامتری و ناپارامتری مواجه بودیم، جهت دستیابی به نتایج مطلوب برای داده های پارامتری از روش میانگین و برای داده های ناپارامتری از آزمون Friedman استفاده شده است. در این پژوهش در حوزه  متغیرهای کمی: رشد جمعیت، ترکیب دینی و مذهبی جمعیت و ترکیب قومی و زبانی جمعیت، به ترتیب بیشترین امتیاز و در متغیرهای کیفی: تغییرات جمعیتی در حوزه نخبگان، بصیرت و ارزش های فرهنگی جمعیت، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران داشته است.

    کلیدواژگان: جمعیت، شاخص های جمعیتی، قدرت، امنیت، امنیت ملی
  • غلامرضا گودرزی، عباس چهاردولی، سعید مهدوی کنی، مصباح الهدی باقری کنی، سعید غفاری* صفحات 57-78
    دغدغه حفظ هویت اسلامی در قالب سبک زندگی همواره در جامعه اسلامی ایرانی به عنوان یک چالش جدی و اساسی مطرح بوده است. گفتمان انقلاب اسلامی، با محوریت هویت دینی در جامعه ایرانی، در واقع برجسته ساختن روایت ایرانی-اسلامی زندگی در مقابل روایت های مدرن، سکولار و تلفیقی از زندگی بود. با وجود اهمیت الگوی راهبردی مدون در حوزه سبک زندگی در راستای انجام ماموریت ها و تحقق اهداف انقلاب، هنوز این الگو تدوین نشده است. بر این اساس مسئله تحقیق حاضر فقدان الگوی مشخص در حوزه سبک زندگی از منظر ولایت فقیه (امام خمینی) و حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) است. هدف از تحقیق نیز دستیابی به این الگو و شناخت ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه های الگوی فوق می باشد. در تحقیق حاضر محقق بر اساس رویکرد کیفی ضمن مطالعه تمام شمار آثار امام خمینی (رحمت الله علیه) و امام خامنه ای (مدظله العالی) و بهره گیری از روش کیفی نظریه پردازی داده بنیاد و استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA برای کدگذاری داده ها، کوشیده است چهارچوب مورد نظر را استخراج نماید تا علاوه بر بازشناسی اندیشه های ایشان، چهارچوب های مناسب برای شناخت عمیق مسئله فراهم آید. نتیجه تحقیق، تدوین الگوی سبک زندگی از منظر امامین انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، ولایت فقیه، امام خمینی (رحمت الله علیه)، امام خامنه ای (مدظله العالی)، نظریه پردازی داده بنیاد
  • مرتضی مولایی، محمد علی خسروی*، سید وحید عقیلی، عباس خلجی صفحات 79-102
    نظرسنجی ابزار ارزشمندی برای ارزیابی وضعیت افکار عمومی در هر موضوعی به شمار می آید. هدف نظام نظرسنجی سیاسی، تولید اطلاعات مرتبط با نظرات مردم در موضوعات مختلف سیاسی، با دقت و سرعت لازم و در اختیار کاربران و ذی‎نفعان قرار دادن آن می باشد. نظام مردم سالاری دینی برای تشخیص و سنجش عملکرد خود، دارای شاخص هایی ازجمله مشورت با مردم و مشارکت آن ها در اداره جامعه و بها دادن به رای مردم، می باشد. لذا نظام نظرسنجی سیاسی مبتنی بر مردم سالاری دینی در جهت حفظ و ارتقای ارزش های انسانی و اخلاقی جامعه است و از این طریق با ارائه مستمر، صحیح و دقیق رای و نظرات مردم، به استحکام رابطه مردم با حکومت و برعکس کمک می کند. شناخت الگوی مطلوب (راهبردی) نظام نظرسنجی سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، سوال اصلی تحقیق است که محقق با بررسی وضعیت موجود، بررسی اسناد بالادستی به ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی راهبردی نظام نظرسنجی سیاسی پرداخته است. در انجام این تحقیق از روش پژوهشی داده‎بنیاد استفاده شده است. برای رسیدن به پاسخ سوالات با مراجعه به جامعه آماری تحقیق، 42 جلسه مصاحبه پژوهشی با 24 نفر از صاحب نظران و نخبگان موضوع انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مستقل و بی طرف بودن سازمان های نظرسنجی، رعایت اصول اخلاقی و حرفه ای، انتشار صادقانه نتایج نظرسنجی همراه با اطلاعات روش شناسی آن از مهم ترین اصولی هستند که در نظام مطلوب نظرسنجی سیاسی مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: نظام نظرسنجی، الگوی راهبردی، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی بصیری، عباس طلوعی اشلقی*، رضا رادفر صفحات 103-132

    امروزه کسب وکارها با انواع جدیدی از ریسک ها به سبب بروز آشفتگی و تغییرات مداوم فضای فعالیتشان، مواجه می باشند. عدم مدیریت موثر این ریسک ها به مرور زمان تاثیرهای منفی بر روی عملکرد و نیز موفقیت آن ها خواهد داشت. در چنین شرایطی سازمان ها ناگزیر از به کارگیری ابزارها و روش های جدید برای حل خطرهای محیط کسب و کار خود می باشند. یکی از روش های موثر در این زمینه به کارگیری مدیریت دانش در فرآیندهای مختلف کسب وکارها ازجمله مدیریت خطر می باشد. بر همین اساس مقاله پیش رو به دنبال بررسی به کارگیری فرآیندهای مدیریت دانش در فرآیندهای مدیریت خطر با استفاده از شبیه سازی مبتنی بر رویکرد پویایی های سیستمی و ارائه یک مدل کاربردی ناشی از یکپارچه سازی دانش و خطر به منظور مدیریت بهتر خطرات در کسب وکارهای الکترونیکی می باشد. در راستای تحقق این هدف، با مرور ادبیات و بررسی اسناد و مدارک در ابتدا متغیرهای کلیدی مدیریت دانش بر مبنای مدل نوناکا و تاکوچی و مدیریت ریسک بر مبنای مدل مدیریت ریسک استرالیا / نیوزیلند مشخص و بر این اساس فرضیه های پویا مدل تدوین گردید. در ادامه نمودارهای علت و معلولی و حالت جریان ترسیم و معادلات مربوط به روابط متغیرهای مدل استخراج گردید. در پایان پس از آزمون و شبیه سازی مدل پویا با استفاده از نرم افزار وینسیم، سناریوهای مختلف برای کاربردی نمودن مدل پیشنهاد گردید. نتایج سناریوهای منتخب، بهبود در متغیرهای مربوط به فرآیند مدیریت خطرات با به کارگیری مدیریت دانش را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت خطر، نمودار علت و معلولی، پویایی های سیستمی
  • اعظم امینی*، محمد عابدی صفحات 133-156
    بعد از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها، دولت ایران شکایت خود مبنی بر مطالبه خسارات ناشی از نقض عهدنامه مودت و بازگشت تحریم ها و نیز صدور دستور موقت را در دیوان بین المللی دادگستری ثبت کرد. دیوان با صدور دستور موقت، تکالیفی را به ایالات متحده تحمیل نمود و هم زمان با آن آمریکا خروج خود از عهدنامه مودت را اعلام کرد. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی آثار حقوقی خروج ایالات متحده آمریکا از عهدنامه مودت و تاثیر آن بر فرایند دادرسی در دیوان بین المللی دادگستری بررسی شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که دولت ایران و اشخاص تابع آن می‎توانند تا زمان اعتبار عهدنامه مودت الزام ایالات متحده به تعهدات ناشی از آن را بخواهند و اختتام عهدنامه مانع از مطالبه خسارات ناشی از نقض تعهدات آن نیست. همچنین دولت ایران، برخلاف اتباعش، حق الزام به اجرای تکالیف موضوع دستور موقت و مطالبه جبران خسارت ناشی از نقض آن را در دیوان بین المللی دادگستری دارد.
    کلیدواژگان: عهدنامه مودت، برجام، تحریم های ایالات متحده، مطالبه خسارت، مسئولیت بین-المللی دولت
  • کاظم سام دلیری* صفحات 157-188
    نگرش سیاسی در معنای کیفیت اهداف و خواسته ها و شیوه و سرعت تحقق آن ها در یک سیستم سیاسی، عامل کنش های سیاسی افراد و تعیین کننده نوع این کنش ها است. نگرش سیاسی احتمال کنش های سیاسی خاص را افزایش داده و شناخت آن به پیش بینی وقایع سیاسی کمک خواهد کرد. همین مهم است که پرداختن به نگرش سیاسی را ضروری می نماید؛ به همین خاطر، مقاله تلاش دارد تا ضمن بسط نظری مفهوم نگرش سیاسی، عوامل جامعه شناختی موثر بر آن و چگونگی شکل گیری آن را توضیح دهد. نگرش سیاسی رابطه قطعی و ضروری با رفتار سیاسی ندارد؛ اما از آنجایی که احتمال کنش های سیاسی خاص را افزایش می دهد و عاملی جهت پیش بینی احتمالی کنش های سیاسی است؛ لذا، شناخت آن به شناخت احتمالی کنش های سیاسی کمک کرده و قابلیت پیش بینی در حوزه سیاست را افزایش می دهد. عوامل جامعه شناختی موثر بر شکل گیری نگرش سیاسی که در سطح متوسط و کلان اجتماعی مطرح است عبارت اند از: جامعه پذیری سیاسی، تبلیغات، گروه، طبقه، دین/مذهب، جغرافیا/محل سکونت، نژاد/قومیت و تغییرات کلان اجتماعی.
    کلیدواژگان: نگرش سیاسی، تبلیغات، گروه، طبقه، دین، جغرافیا، نژاد، تغییرات کلان
  • امید جعفری زاده، فرهاد حمزه* صفحات 189-216

    مطالعه و بررسی جنگ های معاصر، اهمیت موضوع پدافند غیرعامل را بیش ازپیش نمایان می‎کند، چرا که اقدامات پدافند غیرعامل موجب زنده ماندن و حفظ بقای نیروی انسانی و صرفه جویی کلان اقتصادی و ارزی در حفظ تجهیزات و تسلیحات بسیار گران قیمت نظامی می‏گردد. این مقاله به مولفه‏سازی در حوزه پدافند غیرعامل شهری پرداخته، ابعاد و مولفه ها و شاخصه های تاثیرگذار در آن را معرفی می نماید.در این پژوهش ادبیات مورد نیاز از طریق مصاحبه عمیق و خبرگی تهیه و سپس تنظیم و توزیع پرسشنامه در جامعه آماری صورت پذیرفت. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل پرسشنامه ها توسط نرم‏ افزارهای SPSS و PLS ابعاد و مولفه های اکتسابی پدافند غیرعامل شهری را مورد تایید قرار داد.بر همین اساس اداره پدافند غیرعامل شهری، فناوری، دانش و فنون، زیرساخت پشتیبانی و طرح و برنامه ریزی ابعاد پدافند غیرعامل شهری و همچنین ساختار سازمانی، مدیریت و رهبری، سرمایه انسانی، راهبردها و سیاست ها، فناوری نوین، دانش، پژوهش و نوآوری، تجهیزات پدافند غیرعامل شهری، استحکامات و سازه های پدافند غیرعامل شهری، اعتبارات، اجرای طرح ها، کنترل و ارزیابی تحت عنوان مولفه های این حوزه تعیین گردیدند.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تهدیدات آینده، مولفه های پدافند غیرعامل شهری
  • مرضیه شرفی، بابک ضیاء*، روح الله سمیعی، محمودرضا مستقیمی صفحات 241-266

    افزایش جمعیت کشور در طی چند دهه گذشته و افزایش عرضه نیروی کار در مقابل تقاضا برای آن باعث شده است تا موضوع بیکاری و اشتغال به مهم ترین موضوع مورد بحث در برنامه های توسعه کشور تبدیل گردد. بخش قابل توجهی از شاغلین هر کشوری، به خصوص در کشورهای در حال توسعه، در حوزه‎های روستایی به کار مشغول هستند. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی اشتغال پایدار منطبق با سیاست های کلی اشتغال ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب در بخش کشاورزی به انجام رسیده است. پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی بوده و داده های کیفی به کمک مصاحبه از خبرگان و داده های کمی به کمک پرسش نامه از کارشناسان در این حوزه جمع آوری و به کمک نرم افزارهای اطلس. تی [1]، در بخش کیفی و اس.پی.اس.اس [2] و اموس [3] در بخش کمی، تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها منجر به شناسایی عوامل اثرگذار و عوامل زمینه ای و واسطه ای و در نهایت طراحی الگوی اشتغال پایدار در بخش کشاورزی شدند.

    کلیدواژگان: اشتغال، اشتغال پایدار، کارآفرینی پایدار، کشاورزی
  • حسن قاضی* صفحات 293-324

    غرب آسیا از مهم ترین نقاط روی کره زمین است که از دلایل اهمیت آن منابع سرشار انرژی، پل ارتباطی شرق و غرب دنیا، خاستگاه ادیان بزرگ الهی و تنوع قومی و نژادی است. حضور نامشروع قدرت های فرامنطقه ای موجب بروز ناامنی در منطقه شده و تحولات اخیر موجب شده اوضاع سیاسی و نظامی آن از هر دوره ای پیچیده تر گردد و طی بیش از یک دهه اخیر، منازعات گوناگونی را شاهد باشد. امروزه، عملیات روانی از جایگاه ممتازی برخوردار است و در سطوح تاکتیکی، عملیاتی و راهبردی به کار می رود. شناسایی تاکتیک های عملیات روانی در منازعات منطقه ای به دلیل اینکه می تواند قدرت پیش بینی موارد مشابه و ارتقای تصمیم گیری را به دنبال داشته باشد بسیار مهم است. لذا، شناسایی و اولویت بندی تاکتیک های عملیات روانی به کار رفته در سطح راهبردی، توسط بازیگران منازعات منطقه ای غرب آسیا (2017 - 2003 م) هدف این تحقیق است. در این تحقیق توصیفی که با رویکرد آمیخته از کیفی به کمی انجام گرفته است، با مراجعه به منابع کتابخانه ای، مبانی نظری تامین گردید. آنگاه، از طریق مصاحبه، مهم ترین منازعات منطقه ای 2017- 2003 میلادی و تاکتیک های سطح راهبردی عملیات روانی در این منازعات شناسایی شدند. سپس با توزیع پرسشنامه در بین جامعه آماری، صحت یافته ها مورد آزمون قرار گرفت که موید تاکتیک های احصاشده و معیارهای رتبه بندی آن هاست. آنگاه، با اتکا به شیوه تحلیل سلسله‎مراتبی اقدام به اولویت بندی تاکتیک های شناسایی شده گردید. در نتیجه، تاکتیک های بزرگ نمایی، جعل، فریب، ماساژ پیام و ارعاب شناسایی شدند که از این میان، تاکتیک بزرگ نمایی با وزن نهایی 38/0 اولویت یکم را در فرآیند تحلیلی به دست آورد.

    کلیدواژگان: عملیات روانی، منطقه غرب آسیا، منازعات، تحلیل سلسله مراتبی
  • ابوالقاسم خسرو سهل آبادی*، سیدجواد امینی صفحات 325-352
    تمدن ها همواره در مسیر حرکت یا اعتلای خود، با آسیب ها و چالش هایی مواجه می شوند و در رویارویی با دیگر فرهنگ ها و تمدن ها، می باید تلاش کنند از ایده ها، دستاوردها و هویت فرهنگی خود حفاظت نمایند و از بروز ضربه به هندسه فرهنگی یا ساختار هویتی شان جلوگیری و از آسیب ها یا ناکارآمدی های ناشی از این تعارض بر ساختار و پیکره تمدن و آرایه های آن پیش گیری کنند. شناخت موانع، آسیب ها و چالش های مسیر حرکت تمدن نوین اسلامی، بسیار حیاتی و عامل مهم ماندگاری آن است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی موانع، آسیب ها و چالش های پیش روی تمدن نوین اسلامی و در نهایت ارائه رویکردهایی برای حفاظت از آن در هزاره جدید است. روش مورد استفاده در این پژوهش، از نوع آینده نگاری نهادی است؛ به این معنا که در گردآوری داده های اطلاعاتی، از روش اجماع خبرگی و در راستای تبیین آن ها، از روش نگاشت نهادی استفاده شده است و نتیجه آن بهره مندی از رویکردی است که بتواند حرکت تمدنی را در محورهای مختلف حفاظت کند. در ابتدا، با استفاده از مصاحبه ها، مفاهیم مرتبط با آسیب ها، چالش ها و موانع تمدن نوین اسلامی بر اساس نظریه برخاسته از داده ها، در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استخراج شد؛ سپس مدل مفهومی پژوهش از این میان طراحی گردید. در نهایت، یافته های پژوهش نشان دادند یک تمدن بالنده و موفق می تواند در مرحله زمینه سازی، ساخت، حرکت و ماندگاری، خود را در تاریخ حفاظت کند و آرایه های آن را در مصاف با تمدن های معارض مصون و فعال نگه دارد.
    کلیدواژگان: رویکرد، حفاظت، تمدن، ظهور، اسلامی، نگاشت نهادی
  • یکتا اشرفی*، روزبه بالونژاد نوری، سیاوش محمدپور صفحات 353-374
    تهدیدهای منطقه ای همواره یکی از مهم ترین عوامل موثر در تعیین میزان مخارج نظامی کشورها بوده است. جمهوری اسلامی ایران در یکی از پرتنش ترین مناطق جهان قرار دارد؛ بی شک، حضور در چنین منطقه پرتنشی سبب توجه دوچندان به تهدیدهای خارجی شده و موجب شکل گیری رقابت تسلیحاتی بین کشورهای منطقه می شود. در این راستا، هدف اصلی این تحقیق، بررسی همگرایی مخارج نظامی و اثرگذار بودن وضعیت نظامی رقبا در تصمیم های بودجه ای مربوط به بخش دفاع در منطقه منا است. با توجه به ماهیت موضوع، این مطالعه، یک تحقیق کاربردی بوده و برای انجام آن از روش تحلیلی-توصیفی استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق کتابخانه ای بوده و از داده های سالانه مربوط به 13 کشور منتخب منطقه در بازه 2017-1988 میلادی استفاده شده است. یکی از رویکردهای موجود برای بررسی همگرایی، استفاده از آزمون های ریشه واحد است. در این تحقیق جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون ریشه واحد NCADF استفاده شده است. نتایج حاکی از همگرایی مخارج نظامی در منطقه منا است؛ به عبارت دیگر، نتایج نشان می دهد که از میان 13 کشور منتخب، پنج کشور به میانگین منطقه، چهار کشور به رژیم اشغالگر قدس، سه کشور به عربستان، دو کشور به جمهوری اسلامی ایران و دو کشور به ترکیه همگرا بوده و مخارج نظامی جمهوری اسلامی ایران به مخارج نظامی عربستان، رژیم اشغالگر قدس و میانگین منطقه همگرا می باشد. همچنین مطابق نتایج حاصله در میان چهار قدرت بزرگ نظامی منطقه، رژیم اشغالگر قدس به عنوان بزرگ ترین تهدید منطقه به شمار می آید.
    کلیدواژگان: همگرایی، مخارج نظامی، آزمون غیرخطی NCADF، منا
  • افشین متقی، مصطفی محمدجانی* صفحات 375-400
    از سال 1991 میلادی با فروپاشی شوروی و افزایش تعداد کشورهای حاشیه دریای کاسپین به پنج کشور در کنار رشد فزاینده نو آوری در روش های اکتشاف و استخراج منابع زیربستر، لزوم حل رژیم حقوقی این دریا مطرح شد. در این ارتباط از سال 1376 هجری شمسی تاکنون جلسات و تلاش های زیادی به همت پنج کشور ساحلی صورت گرفته که با این وجود این توافقات هیچ گاه زمینه رسمی به خود نگرفته اند. در چنین شرایطی در چند سال اخیر با پیش زمینه کار کارشناسی بر سر مسائل مربوط به تعیین رژیم حقوقی دریای کاسپین و با هدف عبور از چالش مذکور و رسیدن به نقطه تعامل منطقه ای امضای کنوانسیون تعیین وضعیت رژیم حقوقی دریای کاسپین به جز در دو مسئله تعیین خط مبدا دریای سرزمینی و منابع بستر و زیربستر در مرداد سال 97 هجری شمسی به امضای پنج کشور ساحلی رسید. امضای این کنوانسیون هرچند پیامدهای مثبتی در افزایش تعامل منطقه ای داشته؛ اما همچنان با ابهامات حقوقی بسیاری در حوزه های دفاعی و امنیتی برای ج.ا.ایران روبه‎رو است. از این رو تمرکز بر روی همه بندهای این توافق و عدم شتاب زدگی در تصویب کلیات آن در راستای حفظ منافع و مصالح ج.ا.ایران به ویژه در حوزه های دفاعی و امنیتی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون رژیم حقوقی کاسپین، خط مبدا، منطقه مشاع، چالش منطقه ای، تعامل منطقه ای
|
  • Mohammad Baqer Khoramshad, Masoud Aqa Mohammadi *, Saeid Babaiee Pages 7-34

    Despite the relationship between population and national security, changes in population are far more effective than the very population in the national security. Population changes, affecting culture, society, politics and economy, pose a dramatic impact on the national security, and they affect all components of the former in respect of quantity and quality. The model for density, geographic distribution, age composition and structure, ethnic and religious relation in different cities, border inhabitance and center inhabitance, immigrations and emigrations are of the issues which interconnect the strategic concepts of population and national security. In the same vein, the present study is an applied-developmental research which has been conducted upon survey-description. The population of the study is composed of 30 experts on the national security which is objectively selected; the data is gathered with a researcher-fabricated questionnaire and the validity is confirmed (%99) through Cronbach’s Alpha, and the data is analysed with SPSS. As we dealt with two types of data, parametric and non- parametric, to achieve desirable results for the parametric ones, we used the average method and for the non- parametric ones, we exploited Friedman Test. In this study, the quantitative variables of population including growth, religion, ethnicity and language possess the highest score and the qualitative ones; i.e. experts, sightedness and the cultural values reflect the strongest impact on the IRI’s national security in respect.

    Keywords: population, population indices, power, Security, national security
  • Gholamreza Godarzi, Abbas Chahardoli, Saeed Mahdavi Kani, Mesbah Bagheri Kani, Saeed Ghaffari * Pages 57-78
    The concern over preservation of Islamic identity in terms of lifestyle has always been a serious challenge to our Islamic-Iranian society. The discourse of the Islamic Revolution, focused on religious identity in the Iranian community, was in fact a demonstration of the Iranian-Islamic narrative of life versus modern, secular, or a combination of both. Despite the importance of having a lifestyle strategic model, no pattern has been formulated in the pursuit of missions and the realization of the revolution objectives. This research aims to offer a strategic lifestyle model based on the discourse of velayate-e Faqih, and optimize such way of life. The research main question is as follows: the strategic model of lifestyle based on the discourse of velayat-e Faqih and the constitution, divine discourse of velayat-e faqih in the area of lifestyle, To answer the research question, various methods have been employed such as text-based approach, qualitative method including content analysis, discourse analysis and data theorizing through grounded theory (GT). The research assesses statements of Imam Khomeini (God’s blessing on him) and Imam Khamenei long life to him. The method of data theorizing through grounded theory was also used to present a lifestyle model. The result of the research is a multi-level strategic model comprising orientation elements and management dimensions and their indicators.
    Keywords: Lifestyle, Velayat-e-Faqih, Imam Khomeini, Imam Khamenei, grounded theory
  • Morteza Molaee, Mohammad Ali Khosravi *, Seyyed Vahid Aghili, Abbas Khalaji Pages 79-102
    Survey is a valuable tool for assessing the state of the public opinion in any subject. The goal of the political polling system is to generate information relevant to the views of the public on various political issues, with precision and speed, and to provide users and stakeholders with it. The religious democracy system has indicators to measure and measure its performance, including consultation with the public and their participation in the administration of the community and the value of the people's vote. Therefore, the political polling system based on religious democracy aims to preserve and promote the human and moral values ​​of the society, thus contributing to the strengthening of the relationship between the people and the government by providing continuous, accurate and accurate votes and opinions of the people. Understanding the optimal (strategic) pattern of the political polling system in the Islamic Republic of Iran is the main question of the research, which the researcher, by examining the status quo, examines the upstream dimensions to the dimensions, components and indicators of the strategic model of the political survey system. In this research, the research methodology of the Foundation's data Used. To answer the questions by referring to the research community, 42 research interviews with 24 experts and elites were conducted. The results of the research show that the independence and neutrality of the polling organizations, the observance of ethical and professional principles, and the honest publication of the results of the survey along with its methodological information are among the most important principles emphasized in the desirable political polling system.
    Keywords: Polling System, Strategic Model, Islamic Republic of Iran
  • Mahdi Bsiri, ABBASS TOLOEI *, Reza Radfar Pages 103-132

    Today, business face with new risks due to imbalances and changes in the market. After a while, in competencies in effectively managing the risks will result in negative impressions on the business. In these cases, Organizations have to apply new methods to solve risks in working atmospheres. One of the most efficient solutions to this, is knowledge management including risk management in different business processes. Accordingly, this research seeks to study on the possibilities of benefiting knowledge management along with electronic banking risk management having a system dynamics approache. This study also tries to present an applied model given birth through integrating knowledge and risk in order to reduce risks in electronic banking. Moving toward this goal, after a review on literature and related documents, first the key variables in knowledge management were recognized and on their bases the model dynamics hypotheseis was presented. Subsequently, the cause and effect diagram and also stock and flow diagram were illustrated and equation of model variables were derived. In the end, Following the process of testing and simulating dynamics model, also benefiting Vensim software, different scenarios were proposed to crat an applied version of the model. The results of selected scenarios showed an improvement in variables linked to the risk management process while benefiting knowledge management.

    Keywords: Knowledge Management, Risk Management.E-banking, System Dynamics
  • Azam Amini *, Mohammad Abedi Pages 133-156
    After the U.S withdrawal from Joint Comprehensive Plan of Action (JCPA) and re-imposition of sanctions, Iran filed its application in ICJ with regard to claims for damages arising from violation of Treaty of Amity and re-imposition of sanctions, and indications of provisional measures. By indicating such measures, ICJ orders the U.S to lift sanctions against Iran and meanwhile the U.S declared its withdrawal from Treaty of Amity. In this paper, we examined the legal effects of the U.S withdrawal from Treaty of Amity and its impact on proceedings in ICJ using a descriptive-analytical method. Research findings show that Iran and its individual subjects could request the U.S to be bound by obligations associated with Treaty of Amity by the time it is in force and termination of the Treaty does not preclude claims for damages from violation of its obligations. Additionally, Iran has the right to require performance of duties arising from provisional measures and claim for compensation due to violating it in ICJ.
    Keywords: Treaty of Amity, JCPA, the U.S Sanctions, Claim for Damages, International Responsibility of State
  • Kazem Samdaliri * Pages 157-188
    Political viewpoint in the sense of objective quality, demand, method and the speed of realization in a political system encourages the political actions of individuals. Political viewpoint strengths the likelihood of particular political actions; hence, its study contributes to the prediction of political events. Accordingly, this study aims to theoretically develop the political viewpoint of effective sociological elements as a concept and elucidate its configuration. There is no definite and necessary relation between political viewpoint and political behavior, however, as it strengthens the likelihood of particular political actions and it is an element for the prediction of the likely political actions, its study contributes to the likely recognition of political actions and strengthens the prediction in politics as a capability. Sociological elements effective in the configuration of political viewpoint which are discussed at the middle and high classes of the society include: political sociability, propaganda, group, class, religion, geography, residence, race/ethnicity and meta socio-developments.
    Keywords: political viewpoint, propaganda, group, class, religion, geography, race, meta development
  • Omid Jafarizadeh, Farhad Hamzeh * Pages 189-216

    The study of contemporary wars shows the importance of passive defense issue more than ever because passive defense measures lead to the survival of human resources and macroeconomic saving and foreign exchange in maintaining super expensive military weapons and facilities. This paper deals with component-drawing of urban passive defense and introduces its effective components, indicators and dimensions. In this research, the literature has been provided by deep interview and then been developed through setting and distributing questionnaires within statistical population. Conclusions of the questionnaires, analyzed by SPSS and PLS software, have verified the dimensions and ac components of urban passive defense. Accordingly, the urban passive defense management, technology, knowledge and skills, support infrastructure, design and plan for the urban passive defense dimensions and also organizational structure, management and leadership, human capitals, strategies and policies, modern technology, research and innovation, facilities, fortification and structures, credits, plan implementation, controls and assessment have been determined under the components of this area.

    Keywords: Passive defense, future threats, urban passive defense components
  • Marzieh Sharafi, Babak Ziaye *, Rouhallah Samiee, Mahmoud Reza Mostaghimi Pages 241-266

    The increase in the population of the country over the past decades and the increase in the supply of labor force against demand has made unemployment and employment a major issue under discussion in the national development programs. A significant proportion of workers in each country, especially in developing countries, are employed in rural areas. Meanwhile, the present study aims to design a sustainable employment pattern consistent with the meta employment policies stated by the Supreme Leader in the agricultural sector. The research is an exploratory mixed one, the qualitative data of which is gathered through experts' interviews and quantitative one is gathered by means of questionnaire from experts in the field, and they are analysed with Atlas Ti Software in the qualitative sector, and SPSS and Amos Software in the quantitative part. The findings led to the identification of the effective factors, underlying factors and intermediary factors, and ultimately the design of a sustainable employment pattern in the agricultural sector was fulfilled.

    Keywords: Employment, Sustainable Employment, Sustainable Entrepreneurship, Agriculture
  • Hassan Ghazi * Pages 293-324

    West Asia is one of the most important regions on the globe. The reasons for its importance include the abundant resources of energy, being the east-west connecting bridge, cradling major religions in the world and its ethnic diversity. The illegitimate presence of powers in the region has caused insecurity and the recent developments have made the political and military situation in the region more complicated than ever and have contributed to various conflicts in the region. Today, psychological operations have gained a lot of attention and are conducted in the strategic, operational and tactical levels. The identification of psyops in the regional conflicts is of great importance since it can promote decision-making to predict similar instances. Therefore, the main aim of this research is the identification and prioritization of the strategic-level psyops applied by actors in regional conflicts (2003 – 2017). In this research which is done in a descriptive method and mixed-method approach (qualitative to quantitative), the literature was obtained from library sources. Then, through interviews with the scholars, the most important regional conflicts from 2003 to 2017 and the PSYOP tactics applied in them were identified. The identified tactics and criteria were tested and confirmed through a questionnaire. Finally, the tactics were prioritized by use of the Analytical Hierarchy Process (AHP). The results show that five main tactics have been majorly used in the regional conflicts which are: exaggeration, forging, deceit, message massage, and intimidation among which, exaggeration turned out to be the most important gaining a composite weight of 0.38.

    Keywords: psychological operations, West Asia, conflicts, AHP
  • Abolghasem Khosravi Sahlabadi *, Seyed Javad Amini Pages 325-352
    Civilizations have always been on their natural route to evolution along with injuries and challenges. In confrontation with other cultures and civilizations, they should attempt to protect their ideas, achievements and cultural identity; prevent the impact on the cultural geometry or structure of their identity and the damage or inefficiencies resulting from this conflict on the structure of civilization and their arrays. Recognizing the obstacles, injuries and challenges of the course of the movement of modern Islamic civilization is very vital and a major factor in its survival. The purpose of this study is to investigate obstacles, injuries and challenges facing modern Islamic civilization, and ultimately provide solutions to protect it in the new millennium. The method used in this research is that of institutional futures studies, i.e. to collect the information and the data, the method of consensus of experts, and to clarify it, the institutional writing is exploited in such a way that the conclusion is the approach which could protect the civilizational movement in various areas. Initially, using the interviews, concepts related to the injuries, challenges and barriers of modern Islamic civilization were extracted based on the theory of data in three stages of coding, axial coding and selective coding. Following, the conceptual model of the research was meanwhile designed. Ultimately, the findings indicated that a burgeoning successful civilization could historically protect its structure, movement and survival in the phases of preparation, and immunize its arrays in the face of opposing civilizations.
    Keywords: qualitative approach, Islamic civilization, new millennium
  • Yekta Ashrafi *, Roozbeh Noury, Siavash Mohammadpoor Pages 353-374
    External threats have been always one of the most important determinants of countries’ defense expenditure. Iran is located in a region which is and always has been unstable and full of conflict Undoubtedly, being in such an unstable environment, will result in arms race in the region. In this regard, the main objective of this study is to examine defense expenditure convergence and the effectiveness of rival’s military status in defense sector budgetary decision-making process in MENA countries. To this end, annual data of 13 region’s selected countries over the period 1988-2017 has been used. The unit root test is one of the methods commonly applied in assessing convergence hypothesis. In this study, NCADF unit root test has been used. This test, under the alternative, has a nonlinear form and also can incorporate cross section dependence and coefficient heterogeneity in unit root test. Since defense expenditure convergence can be nonlinear, as a result this test has a significant superiority over the other methods. Results confirm the convergence of defense expenditure in MENA countries. Results show that 5 countries converge to Region’s Average, 4 countries to The Jerusalem-Occupying Regime, 2 countries to Iran and 2 countries converges to Turkey. According to the results, Iran’s military expenditure converges to region’s average, The Jerusalem-Occupying Regime and Saudi Arabia’s defense expenditures. Results also indicate that The Jerusalem-Occupying Regime is the biggest threat in the region.
    Keywords: Convergence, Defense Expenditure, Nonlinear NCADF Test, MENA
  • Afshin Mottaqi, Mostafa Mohammadjani * Pages 375-400
    With the disintegration of the Soviet Union in 1991 and the rise of the Caspian Sea littoral states to 5 countries, the legal regime of the sea emerged in conjunction with increasing growth of innovation in exploration and extraction of deep seabed resources. In this line, since 1997, many meetings and endeavors have been conducted littoral countries, however, the agreements have never formed an official basis. In recent years, with a background of expertise on the problems concerned to Caspian Sea legal regime convention and aiming to handle the mentioned challenge and to reach a balanced regional point for signing the convention on the legal regime of Caspian Sea except in two cases of setting the territorial sea baseline and sea deep seabed resources, the convention was signed by the littoral countries in July 2018. Although the signature of this convention has had positive consequences on increasing the regional interaction, there are still many legal uncertainties in the defense and security spheres for the Islamic Republic of Iran. Therefore, focusing on all the clauses of this agreement and the lack of haste in its adoption in the interests of the Islamic Republic of Iran in the fields of defense and security should be taken into consideration.
    Keywords: Caspian Sea Regime Convention, Baseline, Common Area, Regional Challenge, Regional Interaction